« Tilbage til oversigt

Biografi

Kirstine "Tulle" Fiil

 Født 1918Blev kaldt Tulle hele sit liv, men er født som Kirstine Nicoline Fiil
Tulle blev april 1939 gift med Peter og han flyttede i april 1940 ind i Tulles Hus, som Marius med hjælp fra Niels og lokale håndværkere byggede af genbrugsmaterialer. Tulles hus lå tæt op ad kroen, og blev brugt som skjulested for modstandsfolk.
Tulle og Peter fik Gulle d. 23/8-1942. Tulles bryllup blev berømt over hele landet, idet Billed Bladet bragte en stor reportage fra Brylluppet.
Fra Tulle var 15 – 16 år var hun i huset hos familiens læge og gode ven i Randers, Svend Thorup Petersen.
Tulle var køn, glad, udholdende, modebevidst og var altid iført det sidste nye i hatte og sko fra Randers.
Hun indrettede sit hjem smagfuldt med antikviteter købt sammen med Marius, og med nye ting købt i fællesskab med Peter. Hjemmet var et fristed for de mindre søskende som bl.a. spillede plader på Tulles grammofon. Tulles hjem blev også brugt til at huse nedkastede faldskærmsagenter i kortere eller længere tid, indtil de var assimilerede, og andre boede der indtil de kunne komme videre.
En jødisk familie fra Randers boede der indtil de kunne komme til Sverige.  Hun var ikke bange for autoriteter. Ved anholdelsen ville tyskerne tage hendes lillesøster Bitten med,  Tulle blev rasende og sagde til Gestapo chefen, Schwitzgebel: ”Fører I også krig mod børn”  Efter nogen tøven lod tyskerne Bitten blive tilbage på kroen.


Video

Galleri